Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Sinoć su u POP UP ART kinu u Samoboru predstavljeni rezultati projekta “Zdrav život – zdrav grad”, koji su proveli naše Gradsko društva Crvenog križa Samobor, Hrvatska udruga za medicinu životnog stila i ispostava Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru. Pokretačice projekta su naša ravnateljica Anica Francetić Kufrin, predsjednica Hrvatske udruge za medicinu životnog stila Anera Lazić i voditeljica ispostave samoborskog doma zdravlja Irena Danyi Holetić.

Kroz šest mjeseci, od jeseni prošle, pa do proljeća ove godine, pedesetak sudionika projekta, u dobi od 20 do 74 godine, polazili su radionice na kojima su educirani o promjenama životnoga stila.

-Medicina životnoga stila je na znanstvenim osnovama utemeljena grana medicine, a sastoji se od šest stupova poboljšanja kvalitete sna, zdrave prehrane, tjelesne aktivnosti, upravljanja stresom, unapređenja društvenog života i izbjegavanja rizičnih supstanci, pušenja i alkohola – rekla je liječnica opće medicine s iskustvom rada u internacionalnim klinikama i prva certificirana doktorica medicine životnog stila u Hrvatskoj te predsjednica Hrvatske udruge za medicinu životnog stila Anera Lazić.

Radionice su obuhvaćale multidisciplinarni pristup, uz sudjelovanje nutricionista, psihologa, kineziologa, obiteljskih liječnika i drugih stručnjaka, a nakon svakog predavanja slijedilo je 45 minuta nordijskoga hodanja.

-Svako od nas živi u specifičnom okružju i za svakoga važi drugo pravilo. Stoga je bilo važno kako naučeno na radionicama primijeniti u vlastitom životu. Nakon šest mjeseci ponovno ćemo provesti mjerenja kod svih sudionika i saznati koliko je ova intervencija urodila plodom – rekla je doktorica znanosti, liječnica obiteljske medicine, Đurđica Kašuba Lazić, voditeljica projekta. Prvi rezultati projekta, rečeno je, ukazuju na to da je 14 polaznika, uz intervencije u životnom stilu, smanjilo svoju biološku dob u rasponu od jedne do 19 godina.

Županijska pročelnica za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje, Ksenija Čuljak, rekla je da je nastavak ovoga projekta prijavljen na natječaj u okviru Programa suradnje Interreg Slovenija-Hrvatska.

-Najteže je mijenjati sebe, svi vidimo druge, svi znamo što kod drugog ne valja, a ne vidimo što ne valja kod nas. Ako pozitivno razmišljamo možemo učiniti društvo zdravijim i boljim – rekla je pročelnica Čuljak, čestitavši našem društvu što “pomiče granice svoga djelovanja”, pa je uz redovite socijalne programe inicirao i ovaj projekt promocije zdravog načina života.

Projekt “Zdrav život – zdrav grad” financirali su gradovi Samobor i Sveta Nedelja, a uime Grada Samobora okupljene je na kraju pozdravio zamjenik gradonačelnice Petar Burić, čestitavši i pokretačima i sudionicima, odnosno korisnicima projekta što su prepoznali njegovu važnost.

Prije početka prezentacije uvodne pozdrave svima su uputili naša potpredsjednica Martina Štefković i voditeljica samoborskog Doma zdravlja Irena Danyi Holetić. (izvor za tekst – Zagrebačka županija; foto – Zagrebačka županija)



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).