Na području Samobora Crveni križ djeluje od 1953. godine. Osnovan je na poticaj dr. Adalberta Georgijevića, koji je bio njegov prvi predsjednik, a osnovala ga je skupina njegovih istomišljenika-volontera. Tada su u Crvenom križu radile 1-2 osobe jer se uvela pomoć u školskim mliječnim kuhinjama, radilo se na okupljanju darivatelja krvi te održavanju tečajeva prve pomoći.

Tijekom 1960. godine Crveni križ je radio na animaciji građana za darivanje krvi i postižu se zapaženi rezultati. Zbog toga 1967. godine dolazi do suradnje s AVIS-om Parabiago iz Italije, koja traje i danas.

Godine 1983. osniva se Centar za njegu i pomoć u kući starim, bolesnim i nemoćnim te socijalno ugroženim osobama.

Novi poslovni prostor u Ulici Miroslava Krleže 5, u kojem se i danas nalazimo, otvoren je 1988. godine. Poboljšan je rad na okupljanju DDK, organiziraju se akcije solidarnosti, predavanja o zdravstvenom prosvjećivanju, a organizacije zapošljava 6 djelatnika na čelu s tajnicom Bernardom Madžarević. Razvija se dobrosusjedska pomoć, a 1989. godine djelatnici i volonteri osposobljeni su za predavače prve pomoći i službe traženja. Pomaže se socijalno ugroženim osobama u odjeći, obući te prehrambenim i higijenskim namirnicama uslijed poplave, a 1990. godine održavaju se seminari za predavače prve pomoći za vozače motornih vozila. Provodi se zdravstveno prosvjećivanje (alkohol, droga, TBC, AIDS) te se održavaju općinska i međuopćinska natjecanja ekipa za prvu pomoć po školama.

Pomagali smo Rumunjskoj, Kosovu, Tuzli, u međuvremenu otvorili Mikrodom u kojemu je 1993. bilo smješteno 10 korisnica, održavali proslavu Dana dobrovoljnih darivatelja krvi, a 1991. godine organiziramo pomoć prognanicima, izbjeglicama, obiteljima poginulih branitelja, pomažemo djeci Vukovara te siromašnoj djeci grada Samobora, organiziramo akciju „Osvijetlimo tamu“.

Tijekom Domovinskog rata zbrinjavamo prognane i izbjegle, pišemo obiteljske poruke, prihvaćamo humanitarnu pomoć iz Njemačke, Austrije, Italije, Francuske, pomažemo Župnom uredu Bizovac. Uz podjelu humanitarne pomoći prognanicima, provodimo i redovite djelatnosti, akcije darivanja krvi, akcije solidarnosti, tečajeve prve pmoći. Pomažemo i našem lokalnom stanovništvu, školama, prognanim građanima Osijeka smještenim u hotel u Bregani.

Organizirali smo ljetovanje socijalno ugrožene djece, posjećujemo bolesne darivatelje krvi. Pod vodstvom tajnice, a potom ravnateljice Barbare Kos, 1994. godine u Crvenom križu je zaposleno 8 djelatnika. Dalje provodimo sve aktivnosti, razvijamo pomoć i njegu u kući, distribuciju toplih obroka u suradnji s Centrom za socijalnu skrb, nabavljamo računalo i tri vozila.

Godine 2000. organizirali smo pomoć socijalno ugroženim obiteljima u Kninu, obnavljali smo i dograđivali općinsku zgradu u Lasinji u suradnji sa Župom Lug, posjetili Vukovar, Topusko, Petrinju, Glinu. Provodili smo i akcije pomoći izgradnje obiteljskih kuća ugroženih obitelji na području našeg djelovanja. Tijekom božićnih i uskrsnih blagdana pomažemo najsiromašnijima u dogovoru s predsjednicima mjesnih odbora. Postavili smo košare s oznakama Crvenog križa u trgovačkim centrima u kojima građani ostavljaju hranui higijenske artikle za najsiromašnije.

TAJNICI – PREDSJEDNICI (volonteri) GDCK SAMOBOR od 1953. do 2018. bili su redom: dr. ALDERBERT GEORGIJEVIĆ, dr. MILAN PECIĆ, dr. SONJA FRESL, MARKO KATUŠIĆ, prim. dr. SLAVKO LOVASIĆ, dr. SLAVKO ŠEK, KAJA MATULIĆ, LJUPČE RIZMANOVSKI, ĐURĐA GABERC, JOSIP KUMERIČKI, FRANJO HORVAT, dr. IVICA CVETKOVIĆ, EDUARD KIRSCHENHEUTER.

TAJNICI I RAVNATELJI (djelatnici): HINKO ŠOIĆ, TOMISLAV SEVEROVIĆ, BERNARDA MADŽAREVIĆ, SLAVICA JURKOVIĆ, BARBARA KOS, ANICA FRANCETIĆ KUFRIN.

Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).