Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

O 40-ak naših aktivnosti u protekloj godini govorilo se sinoć (u utorak, 27. veljače) na našoj redovitoj izvještajnoj skupštini, održanoj ovaj put u Društvenom centru našeg društva. Ukratko ih je prezentirala ravnateljica Anica Francetić Kufrin govoreći najprije o edukaciji, zdravstvenim programima, prvoj pomoći, socijalnoj i humanitarnoj djelatnosti te međunarodnoj suradnji Društva.

Zdravstveni program je u prvom redu preventivni, a odnosi se ne prevenciju zloćudnih bolesti, ponajprije prevenciju raka dojke i raznih ovisnosti te rad zdravstvenog savjetovališta i brigu za osobe starije životne dobi.

Program prve pomoći provodi se u autoškolama te na smotrama u pružanju prve pomoći našeg pomlatka i mladeži kao u onih najmlađih. Lani je posebno mjesto u tom segmentu imala usluga osposobljavanja osoba za provođenje osnovnih mjera održavanja života uz upotrebu automatskog vanjskog defibrilatora.

Akcije dobrovoljnog darivanja krvi, rad socijalne samoposluge, posudionice ortopedskih pomagala i pružanje pomoći u kući odvijaju se redovito, kao i akcije “Solidarnost na djelu” i “Vaš dar za pravu stvar”.

Naša ravnateljica je istaknula i uključenost Društva u program Civilne zaštite i dobru suradnju s državnom Upravom za kazneno pravo i probaciju, gradovima Samoborom i Svetom Nedeljom kao i Općinom Stupnik te Društvom Crvenog križa Zagrebačke županije. Klubove mladih i umirovljenika pohvalila je za njihovu bogatu aktivnost.

U prošloj je godini završila provedba četiri europska projekta: “Gero centar Crvenog križa”, “GDCK Samobor odgovara na sve izazove”, “Nisi sam – faza 3” i “Posrednik u doniranju hrane”, u tijeku je projekt “Zdrav život – zdrav grad”, a uskoro kreće i nova, 4. faza projekta “Nisi sam”.

Proteklu godinu obilježila je i nabava kombija za prijevoz osoba s invaliditetom i socijalno ugroženih osoba te nabava električnog dostavnog vozila za prijevoz i dostavu hrane od donatora do korisnika.

O financijskom poslovanju našeg društva u 2023. godini govorila je potpredsjednica Martina Štefković. Lanjski prihod iznosio je 817 tisuća eura (s viškom iz 2022. godine od 54 tisuće eura), a rashod 746 tisuća eura, pa je godina okončana sa 125 tisuća eura na računu.

Našim skupštinarima su se pohvalnim i poticajnim riječima obratili i gosti, zamjenik načelnika Stožera Civilne zaštite grada Svete Nedelje Branko Čerkez te načelnik samoborskog Stožera Civilne zaštite i zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić, koji je ujedno i član naše skupštine.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).