Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Danas se u svetonedeljskoj Osnovnoj školi Vladimira Deščaka obilježavao Dan crvenih haljina kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je, naime, prepoznat, istražen i liječen. Obilježbi se pridružio i naš tim Crvenog križa sa zadaćom mjerenja tlaka i razine šećera u krvi zaposlenicima u školi u Novakima. Ovo je samo jedna od mnogih akcija zdravstvenog prosvjećivanja stanovništva.

Prva kampanja „Dan crvenih haljina“, #nosicrveno, odnosno, „Go Red for Women“ pokrenuta je 2004. godine u Sjedinjenim Američkim Državama, a danas je to međunarodna kampanja posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila, srca i mozga kod žena. Svjetska kardiološka federacija kampanju je proširila na globalnu razinu, pa danas više od 50 zemalja diljem svijeta provodi nacionalne kampanje “Go Red for Women” #nosicrveno, podižući svijest i osiguravajući sredstva za borbu protiv srčanih bolesti i moždanog udara, kroz organizaciju stručnih skupova, obrazovno-promotivnih kampanja, modnih revija, zdravstvenih pregleda, sportskih događaja.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Cilj kampanje je potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, ponajprije srca i krvnih žila jer je većinu tih bolesti moguće je spriječiti zdravim životnim navikama. Isto tako želi se potaknuti stručnjake u zdravstvu da obrate posebnu pozornost na srčani i moždani udar kod žena, zbog njihovih razlika u odnosu na muškarce. (izvor: FB Radio SVN)



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).