Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Od 6. do 8. listopada na jezeru Jarun u Zagrebu Hrvatski Crveni križ organizirao je drugu Nacionalnu vježbu specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima na kojoj je sudjelovalo 40 sudionika, među kojima i članovi interventnog tima Gradskog društva Crvenog križa Samobor, Martina Štefković i Marin Kos.

U subotu, 7. listopada na svečanom postrojavanju pripadnika specijalističkih interventnih timova Hrvatskog Crvenog križa i demonstraciji operativnih sposobnosti HCK za spašavanje u kriznim situacijama na vodi, izvršni predsjednik nacionalnog Crvenog križa Robert Markt, uz ostalo je istaknuo kako smo svjedoci sve ekstremnijih, klimatskih i vodnih pojava na koje možemo odgovoriti samo pripravnošću i sposobnošću djelovanja u pravo vrijeme i na pravom mjestu. Hrvatski Crveni križ – rekao je Markt – intenzivno radi na razvoju znanja i tehničkih kapaciteta za spašavanje na vodi s ciljem podizanja spremnosti za učinkoviti odgovor na sve veće izazove današnjice.

Na vježbi su pripadnici specijalističkih interventnih timova za spašavanje života na vodi u otežanim uvjetima uvježbavali spašavanje osoba iz rijeke i jezera, evakuaciju i transport osoba iz poplavljenih objekata, spašavanje osoba iz rijeke pomoću specijalističkih plovila, spašavanje osoba u blizini nepristupačne obale te odradili potražne akcije traganja i spašavanja na rijeci i jezeru.

Služba spašavanja života na vodi Hrvatskog Crvenog križa redovito školuje spasioce na vodi te aktivno radi na uspostavi mreže spasilačkih postaja na otvorenim vodama, na kojima školovani spasioci stječu praktično iskustvo u spašavanju iz vode. Edukacija je namijenjena spasiocima s važećim uvjerenjem za spašavanje na otvorenim vodama i minimalno dvije godine iskustva rada u spasilačkoj službi.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).