Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Svjetski dan prve pomoći, koji se obilježava druge rujanske subote, bio nam je danas povod za prezentaciju rada automatskog defibrilatora i edukaciju u pružanju prve pomoći, kao i za realističan prikaz pružanja prve pomoći kod raznih ozljeda. Na središnjem gradskom trgu, uz pomoć lutke za reanimaciju i AVD uređaja, građani su mogli provjeriti svoje znanje, koristeći i materijale iz torbe za prvu pomoć.

U tom su im pomagali naši zaposlenici i volonteri vođeni primarijusom doktorom Slavkom Lovasićem, članom Odbora Gradskog društva i ravnateljicom Anicom Francetić Kufrin. Događaj su popratili i gradonačelnica Samobora Petra Škrobot sa zamjenikom Petrom Burićem i potpredsjednikom Gradskog vijeća Martinom Komesom.

Grad Samobor je, naime, nabavio 10 novih AVD uređaja koji spašavaju živote kod iznenadnog srčanog zastoja. Za tu su namjenu iz proračuna izdvojene 23 tisuće eura, a defibrilatori će tijekom rujna biti postavljeni na frekventnim lokacijama u gradu, kao što su autobusni kolodvor, škole, sportske dvorane i druga mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi.

AVD uređaj omogućuje da se u slučaju iznenadnog zastoja srca pomogne i prije dolaska hitne medicinske pomoći, a koristit ga mogu i laici bez medicinskog znanja te tako spasiti život u sudbonosnim minutama do dolaska hitne. Prijenosni automatski vanjski defibrilator sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje.

Ovo je prvi put da Grad ulaže u nabavu defibrilatora koji će biti javno dostupni jer do sad su defibrilatore uz pomoć vlastitih sredstava i donacija nabavljale organizacije, ustanove i škole. Mi smo kroz svoje projekte i donacije osigurali sredstva za tri defibrilatora koje su donirana Osnovnoj školi Mihaela Šiloboda, DVD-u Galgovo te Nogometnom klubu Samobor. Jedan defibrilator se nalazi na Trgu kralja Tomislava, a postavio ga je Zavod za Hitnu medicinu Zagrebačke županije. Defibrilatore posjeduju i DVD Samobor, Eko centar Budinjak, Osnovna škola Samobor i HGSS Stanica Samobor.

Naš Crveni križ će osigurati potrebnu edukaciju tijekom koje će polaznici naučiti kako prepoznati znakove srčanog zastoja i pravilno pružiti prvu pomoć uz uporabu AVD-a. Danas su tim povodom volonteri dijelili letke, brošure vezane uz prvu pomoć, upute za korištenje AVD-a i druge naše promotivne materijale.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).