Naše aktivnosti u 2022. godini

Sinoć smo se, u četvrtak, 23. veljače, na redovitoj godišnjoj izvještajnoj skupštini, održanoj u dvorani Restorana Salvator, pred svojim skupštinarima i gostima, pohvalili sa svojim brojnim aktivnostima u protekloj godini. Ostvarivale su se kroz deset programskih područja. To su zdravstveni programi, prva pomoć, socijalna i humanitarna djelatnost, program Civilne zaštite koje je Crveni križ sastavni dio, Klub mladih, Prevencija trgovanja ljudima, suradnja s Upravom za kazneno pravo i probaciju Ministarstva pravosuđa, dobrovoljno darivanje krvi i služba traženja. Od šest europskih projekata aktualnih u prošloj godini, dva su uspješno privedena kraju. To su Nisi sam – faza 2 i Hiža Crvenog križa, dok su i dalje u tijeku Gero centar Crvenog križa, GDCK Samobor odgovara na sve izazove, Nisi sam – faza 3 i Posrednik u banci hrane.

Prezentaciju svih programa pripremila je naša ravnateljica Društva Anica Francetić Kufrin naglasivši da je Društvo s godinama, a zahvaljujući upravo EU projektima, sa 6 stalno zaposlenih narasla na 29 što stalno, što projektno zaposlenih.

Od zdravstvenih programa izdvojila je programe prevencije zloćudnih bolesti i ovisnosti, zdravstveno savjetovalište, brigu za osobe starije životne dobi i program za vrtićku djecu Perimo ruke bez imalo muke.

Program prve pomoći odvijao se u autoškolama, zainteresiranim tvrtkama, kroz prezentaciju rada automatskog vanjskog defibrilatora te na smotrama prve pomoći pomlatka i mladeži Crvenog križa.

Socijalna i humanitarna djelatnost očitovala se u programima podjele mjesečnih te uskrsnih i božićnih paketa, donacijama hrane i higijenskih potrepština, radu socijalne samoposluge i pučke kuhinje, organizaciji ljetovanja djece iz socijlano ugroženih obitelji, pomoći u kući, posudionici ortopedskih pomagala i akcijama Solidarnost na djelu i Vaš dar za pravu stvar.

Klub mladih je sa svoja 33 aktivna člana u 2022. godini sudjelovao u desetak akcija Društva, a u radionici naziva Budi promjena koju želiš vidjeti mladi su pohađali edukativne radionice iz područja komunikacijskih i prezentacijskih vještina te planiranja i pisanja EU projekata.

Tijekom 2022. godine evidetnirali smo 143 volontera u dobi od 15, pa preko 66 godina, s ukupno 5358 sati volontiranja.

Lani je prikupljeno 2067 doza krvi kroz 32 akcije s ukupno 2380 darivatelja, od kojih je njih 95 prvi put darovalo svoju krv.

Naša potpredsjednica Martina Štefković, izvijestila je skupštinare o prošlogodišnjim prihodima koji su iznosili 5 milijuna i 760 tisuća kuna. Rashodi su bili 5 milijuna i 678 tisuća kuna.

Ovo skupštinskoj sjednici, koju je vodio naš predsjednik Edi Kirschenheuter, nazočili su gosti i partneri u EU projektima, Josip Kos i Vlatka Novosel iz samoborske umirovljeničke udruge i Sindikata umirovljenika, Renata Brdarić iz Udruge Etno fletno, Viktor Jozić iz Udruge osoba s invaliditetom Sinergija Samobor, Mladen Žitković, Ivan Štimac i Ivica Petravić iz vatrogasnih zajednica gradova Samobora i Svete Nedelje, Sanja Helfrih i Jadranka Fernežir iz Centra za socijalnu skrb i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Samobor, Irena Danyi Holetić iz samoborskog Doma zdravlja te Gabrijel Deak i Petar Burić iz gradova Samobora i Svete Nedelje.

Mnogi od njih bili su i nemalo iznenađeni opsegom našeg djelovanja, a u svojim obraćanjima, uz pohvale, radu Društva dali su punu podršku.Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).