Dobrovoljno i solidarno, besplatno i anonimno – humano!

Šesnaestero darivatelja krvi iz Samobora, Svete Nedelje i Stupnika sinoć je nagrađeno na svečanosti u Dugom Selu koju je u povodu Dana dobrovoljnih davatelja krvi organiziralo Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije. Sedmero od njih osobno je primilo priznanja, a ostalima će, zbog njihove spriječenosti, one biti uručene naknadno.

Izdvajamo Vladimira Šica koji je svoju krv darovao 125 puta te Slavka Bišćana i Josipa Dilenarda koji su to dosad učinili po 100 puta. Ništa manje vrijedni nisu ni Nedeljko Golubić, Anđelko Ištuk, Dubravko Bujan, Boris Dumić i Josip Gorišek, koji su svoju krv darovali 75 puta. Esma Boršić to je učinila 55 puta, a Ivica Župančić, Željko Agić, Nenad Koletić, Davor Meglić, Mario Pšeničnjak i Josip Ranogajec 50 puta te Nevenka Grmšek 35 puta.

Svečanosti u Dugom Selu nazočilo je 200-tinjak darivatelja krvi koji su primili zahvalnice za svoju višestruko iskazanu humanost. Uz jubilarce, za 35, 50, 55, 75, 100, 125 i 175 puta darovanju krvi, dodijeljene su i obiteljske te završne zahvalnice.

Predsjednik županijskog Crvenog križa, doktor Ivica Cvetković, istaknuo je da je lani prikupljeno 2200 doza krvi više nego što je bilo planirano što govori o snazi cijele Županije na tom planu. -Do kraja rujna ove godine – dodao je doktor Cvetković, u 142 akcije prikupljene su 9184 doze krvi, a u proteklih pet godina – nastavio je – krv je u Županiji darovalo 10880 ljudi.

Zamjenik župana Damir Tomljenović posebno je naglasio da se samo u ovoj godini broj novih darivatelja trenutačno zaustavio na brojci 284 što govori o tome kako se naša velika obitelj darivatelja krvi i dalje širi.

Izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt pridodao je da u Hrvatskoj djeluje 150 tisuća aktivnih darivatelja krvi što zanči da je svaki od njih u posljednjih pet godina bar jedanput darovao svoju krv. -Ono na čemu radimo porast je broja darivatelja među mladima, posebno s maturantima, uz hendikep COVID-a koji nam je onemogućio organiziranje akcija u protekle dvije godine dodao je Robert Markt. -Na današnji dan – rekao je još Markt – slavimo darivateljstvo, humanost i solidarnost koje čini trolist sastavljen od darivatelja, Crvenog križa i tranfuzijske medicine.

Doktorica Tatjana Mušlin iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu iskazala je svoje zadovoljstvo radom u tom dijelu medicine jer – kako je rekla – radi sa zdravim i plemenitim ljudima što joj je veliko zadovoljstvo.

Gradonačelnik Dugog Sela Nenad Panian naveo je kako će gradska uprava, kojoj je na čelu, Gradskom vijeću predložiti da se sve dugoselske darivatelje krvi s više od 75 darivanja oslobodi plaćanja komunalne naknade vjerujući da će taj primjer, na isti ili sličan način, slijediti i drugi gradovi u Županiji.

Svečanosti dodjele nazočili su i pročelnica županijskog Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje Ksenija Čuljak i ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta, a uz naše darivatelje bili su ravnateljica i predsjednik Društva, Anica Francetić Kufrin i Edi Kirschenheuter.

Među onima koji su od svih okupljenih najviše puta darovali svoju krvi bio je i član samoborske ekipe, Vladimir Šic, koji živi u Ježdovcu, radio je u Stupniku, a krv daruje u Samoboru. Čini to već 50 godina, od svoje osamnaeste i nastavlja dalje. -Razočaran sam samo time što više ne mogu darovati krv svaka tri, već svakih šest mjeseci, ali strpljivo čekam i dok mi zdarvlje bude to dopuštalo, bit ću darivatelj krvi – rekao je Vladimir Šic.

U kulturnom dijelu ove svečanosti nastupile su Koledarice KUD-a Preporod iz Dugog Sela pod vodstvom Ambrozija Puškarića.Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).