Učvršćivanje temelja dobre suradnje

Izaslanstvo našeg Crvenog križa boravilo je u subotu i nedjelju, 8. i 9. listopada u Parabiagu na poziv tamošnje asocijacije dobrovoljnih darivatelja krvi AVIS, s kojom već 57 godina njeguje bliske prijateljske odnose. Posljednje dvije godine međusobne posjete onemogućilo je pandemijsko vrijeme, pa se samoborsko izaslanstvo ove godine pojačalo s još nekima od članova Odbora i volonterkama koje vode pomladak Društva, kojima je spoznaja o tome kako funkcioniraju talijanski volonteri bila poticaj za primjenu nekih njihovih metoda u radu i kod nas.

Samoborci su bili predvođeni predsjednikom Gradskog društva Crvenog križa Samobor Edijem Kirschenheuterom i ravnateljicom Anicom Francetić Kufrin, povjerenikom za međunarodnu suradnju Društva Franjom Horvatom i prevoditeljicom i potpredsjednicom Društva Martinom Štefković. U službenom dijelu posjeta nazočili su svečanosti dodjele priznanja darivateljima krvi iz Parabiaga u povodu 65 godina postojanja njihove asocijacije. Predsjednik tamošnjeg AVIS-a, dr. Fabrizio Borsani iskazao je posebno zadovoljstvo dolaskom Samoboraca u nešto brojnijem izdanju te obećao uzvratni posjet AVIS-ovaca dogodine u Samoboru.

Na ukazanoj časti i pozivu u Parabiago zahvalio je naš predsjednik Edi Kirschenheuter istaknuvši da su u Parabiago došli i naš mladi darivatelj krvi Luka Novoselec koji je svoju krv darovao 30 puta, ali i veteran u tom humanom činu, Zdravko Dumbović, koji je to učinio 160 puta. Nadodao je još da se izaslanstvu pridružio i Hinko Šoić, sin prvog tajnika samoborskog Crvenog križa, također Hinka Šoića, kojega su Talijani odlikovali viteškim ordenom.

U razgovorima domaćina i gostiju pokazana je želja za povezivanjem i preko projekata koje sufinancira Europska unija, a koji bi mogli pridonijeti novim oblicima suradnje, posebno između mlađih članova u stjecanju novih znanja u humanitarnom radu.

Obišlo se i groblje u Parabiagu sa spomenikom svim tamošnjim dobrovoljnim darivateljima krvi te svim preminulim članovima AVIS-a koji su zaslužni za dugogodišnju suradnju te organizacije s našim Crvenim križom.

U slobodnim trenucima domaćini su goste odveli na prelijepo jezero nedaleko od Varesea i tamošnji muzej.Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).