Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Uoči 8. svibnja, Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca, smotrom na Trgu Matice hrvatske u Samoboru obilježili smo danas 8. svibnja, Svjetski dan Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i ukratko predstavili većinu svojih djelatnosti.

Okupljene su uvodno pozdravili izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa Robert Markt, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb i hrvatske branitelje u Zagrebačkoj županiji Ksenija Čuljak, zamjenik gradonačelnika Svete Nedelje Gabrijel Deak i zamjenik gradonačelnice Samobora Petar Burić, ujedno i načelnici gradskih Stožera Civilne zaštite. Poseban pljesak upućen je raseljenim Ukrajincima o kojima se skrbe naša društva Crvenog križa, a koji su se također odazvali pozivu organizatora na smotru. Domaćini manifestacije bili su naš predsjednik Edi Kirschenheuter i ravnateljica Anica Francetić Kufrin, a voditelj Mislav Maroević.

Od 8. do 15. svibnja traje Tjedan Crvenog križa, a mi smo danas odlučili pokazati što sve radi naše Gradsko društvo. Imamo aktivan naš Klub mladih, naš pomladak u školama i mentorice kojima sam silno zahvalna jer su me na neki način potaknule da organiziramo ovu Smotru i pokažemo se, tu su naši volonetri-umirovljenici, interventni tim, darivatelje krvi, prikaz socijalne djelatnosti, zdravstveno savjetovalište i još puno toga što radimo kao Crveni križ. Voljela bih pozvati sve koji imaju volju i želju da se pridruže našem Gradskom društvu Crvenog križa, sigurna sam da će u ovoj paleti aktivnosti koje nudimo naći nešto gdje mogu dati doprinos svojoj zajednici – rekla je naša ravnateljjica Anica Francetić Kufrin.

Brojni članovi našeg društva, volonteri, od onih najmlađlih do umirovljenika kao i prijatelji društva iz Udruge Etno fletno, spremno su prikazali svima zainteresiranima dio aktivnosti kojima se bave.
Tako su građani na smotri, uz ostalo, sami mogli isprobati kako se pruža prva pomoć unesrećenom te izmjeriti svoj šećer u krvi i provjeriti krvni tlak. Pokaznu vježbu odradio je Interventni tim, a Klub mladih pokazao čime se, kada i kako bavi. Predstavili su se i dobrovoljni darivatelji krvi, Prva pomoć, Služba traženja te dva aktualna EU projekta Gradskog društva Crvenog križa – “Gero centar” i “Hiža”, kao i socijalni programi društva.

Gradom su prošetale i nordijske hodačice u majicama Crvenog križa kako bi motivirale građane na obilazak smotre, a klubovi volontera mladih i umirovljenika dijelili su letke poziva svojim vršnjacima da se uključe u rad Crvenog križa, dok su članice udruge Etno Fletno, kao partner u našim EU projektima, dijelile u užem centru grada kolače s vizualom Hrvatskog crvenog križa s ciljem promocije i obilježavanja Svjetskog dana Crvenog križa i Crvenog polumjeseca.

Okrugli stol o pandemiji, potresu i ukrajinskoj krizi

U sklopu obilježbe Svjetskog dana Crvenog križa u našim prostorijama u Ulici ilirskog pokreta 2 održan je danas i okrugli stol sudionika iz sustava Civilne zaštite na temu “Krize – izazov i odgovori u protekle dvije godine”. Riječ je o pandemiji COVID-19, potresima na području Banovine i Zagreba te najnovijoj ukrajinskoj krizi. O izazovima koje su pred Hrvatski Crveni križ i njegove područne i lokalne organizacije stavili potresi govorio je izvršni predsjednik HCK Robert Markt, o iskustvima u suočavanju s pandemijom koronavirusa na tragu samoborskih iskustava govorila je ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika Anica Francetić Kufrin, a o dolasku raseljenih Ukrajinaca na naše područje i rješavanju njihovih problema više je rekla ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta.

U otvorenoj raspravi aktivno su sudjelovali zamjenici samoborske gradonačelnice i svetonedeljskog gradonačelnika, a ujedno i načelnici gradskih stožera Civilne zaštite Samobora i Svete Nedelje, Petar Burić i Gabrijel Deak, vršitelj dužnosti zapovjednika Vatrogasne zajednice i Javne postrojbe grada Samobora Mladen Žitković, načelnik Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Samobor, Nikola Tot, zamjenica voditeljice Ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru, Ivana Gluščić i moderator okruglog stola, predsjednik samoborskog Crvenog križa, Edi Kirschenheuter.

Puno je toga rečeno, zapaženo i uspoređeno, poglavito u odnosu na rad Crvenog križa u kriznim situacijama, pa su istaknuti i problemi, potkrijepljeni konkretnim primjerima iz prakse, na koje se nailazilo tijekom rješavanja kriznih problema s jedinstvenim zaključkom da su naknadne analize provedbe svih mjera i postupaka u takvim situacijama nužne na svim razinama kako bi se u svaku novu krizu ušlo što spremnije. Budući da su improvizacije puno puta neizbježne u neposrednom djelovanju na terenu, one će biti i te kako manje primjetne bude li uvježbanost operativnih snaga sustava, pa tako i Crvenog križa, na razini zadatka. Pritom je iznimno važna pravodobna edukacija svih sudionika kriznih događanja, a posebno volontera, u ovom slučaju Crvenog križa, koji je redovito i prolaze jer samo tako mogu biti spremni za djelovanje u potrebi.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).