Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Nakon popunjenja prihvatnog centra za ukrajinske izbjeglice u Motelu Plitvice u Lučkom, otvoren je privremeni prolazni prihvatni centar u Hostelu Rakitje. Od početka ukrajinske krize članovi interventnog tima Društva Crvenog križa Zagrebačke županije, čiji je dio i naš samoborski Crveni križ te liječnički timovi iz ispostave Doma zdravlja Zagrebačke županije u Samoboru aktivno su uključeni u pružanje pomoći izbjeglicama iz te ratom pogođene zemlje.

U Hostelu Rakitje, koji je prenamijenjen u prihvatni centar izbjeglica za područje Zagrebačke županije, do sada je smješteno nekoliko ukrajinskih obitelji kojima je na raspolaganju Služba traženja, humanitarna pomoć i psihosocijalna podrška koju pružaju timovi Crvenog križa. Također, sve pristigle ukrajinske izbjeglice su nakon dolaska u Rakitje testirane brzim antigenskim testom na COVID-19 čime je utvrđeno njihovo opće zdravstveno stanje. U prihvatnom centru dežuraju medicinske sestre, a prema potrebi dolazi liječnik.

Služba traženja Hrvatskog Crvenog križa ima ključnu ulogu u prihvatu izbjeglica koje pristižu iz Ukrajine u Hrvatsku. Kao i u Lučkom, i u Rakitju je, uz ostale, obavljaju članovi našeg, samoborskog društva. “Sve koji dođu u prihvatne centre, ali i sve koji se prijave, a smješteni su u privatnim objektima, Služba traženja evidentira i ti podaci se koriste u slučaju razdvajanja članova obitelji, što se, nažalost, često događa u oružanim sukobima – rekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta pozvavši pritom sve ukrajinske građane da se, ako to već nisu učinili, upute u najbliže društvo Crvenog križa kako bi ih evidentirala Služba traženja te im se ponudila potrebna humanitarna pomoć.

Prijava Službi traženja nije obavezna, ali se preporučuje jer može pomoći u kasnijem procesu integracije izbjeglica u društvo – istaknula je Sopta dodavši da prijava Službi pomaže i uspostavljanju komunikacije kada izbjegle osobe same nisu u mogućnosti to učiniti.

Trenutačno se NE PRIKUPLJAJU materijalne donacije i dobra, a ako se iskažu potrebe za tim građani će preko društvenih mreža i medija o tome biti obaviješteni. Za sve ostale upite na raspolaganju je naše Gradsko društvo Crvenog križa Samobor putem e-maila info@crvenikrizsamobor.hr.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).