Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Rekorder po broju darivanja krvi na sinoćnjoj podjeli zahvalnica Hrvatskog Crvenog križa bio je Samoborac Zdravko Dumbović iz Hrastine koji je dosad 176 puta darovao svoju krv. Svečanost u povodu dana darivatelja krvi upriličilo je u Hotelu Sport u Ivanić-Gradu Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije. Najbrojniji svečari na ovom skupu bili su upravo Samoborci jer je uz Dumbovića, zahvalnice HCK primilo još njih 22-oje. S obzirom na to da i ove godine Gradsko društvo Crvenog križa Samobor za darivatelje krvi priređuje gradsku svečanost, svim preostalim ovogodišnjim jubilarcima, a ukupno ih je 45, zahvalnice HCK bit će uručene 10. studenog u Centru za mlade Bunkeru.

Jučer su ih još primili Željko Popović za 100 puta darovanu krv, Josip Pavlak, Rudolf Pavlin i Marko Špelić za 75 puta darovanu krv te Hrvoje Antolić, Goran Kanižaj, Marijan Kižlin, Vjeran Stilinović i Dražen Vitko za 50 darivanja krvi.

Uručene su i četiri tzv. završne zahvalnice onim Samoborcima koji su krv prestali darivati iz zdravstvenih razloga. Zaslužili su ih Josip Mojzeš za 138 darivanja, Hrvoje Frankić za 126 darivanja, Stjepan Oštilj za 117 puta darovanu krv i Ana Rubinić za 58 darivanja.

Podijeljeno je i osam obiteljskih zahvalnica, a preuzeli su ih predstavnici obitelji Belak, Čitarović, Franceković, Parać i Tandarić.

Hrvatski darivatelji krvi svoj dan, 25. listopada, obilježavaju kao nacionalni dan u spomen na prvu organiziranu akciju darivanja krvi u Hrvatskoj, 1953. godine u Željezari Sisak.

Zahvalnost svim darivateljima izrekao je predsjednik županijskog Crvenog križa, Samoborac, dr. Ivica Cvetković istaknuvši da oni svojom humanošću podižu svijet o kontinuiranom darivanju krvi kao građanskoj dužnosti. -Dajući krv, vi zapravo ugrađujete dio svoga života u život nepoznate osobe – naglasio je Ivica Cvetković – dodavši da se krv daruje iz osobnih pobuda i pritom ne očekuje nikakva naknada ili materijalnu korist.

Od početka ove godine u akcijama darivanja u Županiji prikupljeno je 9677 doza. Godišnji plan je 10 400 doza i gotovo će sigurno biti premašen.

Riječi zahvale darivateljima krvi uputili su na svečanosti u Ivanić-Gradu i pomoćnica izvršnog predsjednika Hrvatskoga Crvenog križa Kata Lerotić, dožupan Zagrebačke županije Damir Tomljenović i zamjenik gradonačelnika Ivanić-Grada Tomislav Cuvaj. U podjeli zahvalnica uz njih su sudjelovale i dvije Samoborke, predsjednica Županijske skupštine Martina Glasnović i županijska pročelnica Ksenija Čuljak te predsjednica Nadzornog odbora županijskog Crvenog križa dr. Štefica Kamenarić Filipović. Završnu riječ zahvale izrekla je ravnateljica Društva Crvenog križa Zagrebačke županije Drinka Sopta. Program je vodio Joško Lokas.

Najbitniji podatak u nizu mnogih, a možda i najpoticajniji za širenje ove velike obitelji darivatelja krvi, svakako je onaj da prikupljena krvi od jednog darivatelja spašava tri ljudska života.

Krv Zdravka Dumbovića tako je vjerojatno spasila već 500-tinjak života. Krv je počeo darivati još kao maloljetnik, 1978. godine na jednom masovnom darivanju u Zagrebu kojemu se samoinicijativno priključio, a vjerojatno i primjerom svog oca koji je do tada 50-ak puta bio darovao svoju krv. -Krv darujem svaka tri mjeseca – kaže Zdravko – pratim kalendar, kad su potrebe veće odazovem se, a uključio sam se i u akcije darivanja trombocita i krvne plazme za djecu u Klaićevoj kad je to trebalo. Potaknuo je na darivanje krvi i članove svoje obitelji i radne kolege. -Danas to ide brže i bolje, tanje su igle, modernije je, nekad je to trajalo i do dva sata, vadilo se iz dvije ruke i bilo je malo neugodno… – prisjeća se Zdravko Dumbović. Onima koji baš nikako ne mogu vidjeti krv jer već i na samu pomisao padaju u nesvjest, ne savjetuje da je daruje, a ostale ohrabruje jer kaže da se početni strah brzo prevlada. -Dok me zdravlje bude služilo i dok će mi to zakonski dopuštati bit ću darivatelj krvi – zaključio je Zdravko Dumbović, koji je uime svih nagrađenih zahvalio na priznanjima.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).