Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Izaslanstvo našeg Gradskog društva uzvratilo je prošlog vikenda posjet članovima prijateljske udruge darivatelja krvi AVIS iz Parabiaga, koji je jedan od sedam Samoboru prijateljskih gradova. Talijani su ove godine boravili u našem gradu u vrijeme Fašnika, što je bio njihov prvi posjet najvećoj gradskoj turističkoj manifestaciji. Da im se fašnički doživljaj živo urezao u sjećanje uvjerili smo se i proteklih dana u formalnim i neformalnim razgovorima s vodstvom AVIS-a, pa nije isključeno da se nešto takvo i ponovi.

Iz 50-godišnje suradnje Crvenog križa i AVIS-a proizašlo je i prijateljstvo dvaju gradova, a na to polustoljetno prijateljstvo, na godišnjoj svečanosti tamošnjih darivatelja krvi, kojoj je nazočila i zamjenica gradonačelnika Parabiaga Adriana Nebuloni, podsjetio je predsjednik samoborskog Crvenog križa Edi Kirschenheuter, ustvrdivši pred domaćinima da se Samoborci u Parabiagu uvijek osjećaju kao kod svoje kuće.

-Sretni smo što naša suradnja traje ovako dugo, što nas je zbližila plemenita misija darivanja krvi i pomaganja osobama u bolesti, problemu ili nevolji. Naši prethodnici su postavili temelje ove dugogodišnje suradnje, a na nama je da je održimo i dogradimo, pa i proširimo. Promišljajući o onome što smo i kako smo dosad radili, željeli bismo tom našem prijateljstvu i razmjeni dati neku novu dimenziju, bolje povezati mlađe članove naših asocijcija, najprije na temeljnom humanitarnom djelovanju, a onda i na nekom drugom području, sportskom, kulturnom ili nekom trećem – istaknuo je predsjednik samoborskog Crvenog križa. Uz njega, u izaslanstvu su bili ravnateljica Društva Anica Francetić Kufrin, potpredsjednica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Samobora i prevoditeljica Martina Štefković, član Odbora zadužen za međunarodnu suradnju Franjo Horvat i dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi Josip Sirovica.

U razgovorima s predsjednikom AVIS-a dr. Fabrizijem Borsanijem i tajnikom Robertom Fornarolijem došlo se do zaključka da se daljnja suradnja polako počne preusmjeravati na mlađe snage s obje strane, od kojih se očekuje da u temelje dosadašnjeg djelovanja ugrade novi polet, otvorenost i želju za probitkom i Crvenog križa i AVIS-a.

Naše izaslanstvo je za dvodnevnog boravka u Italiji u Parabiagu odalo počast svim preminulim darivateljima krvi i obišlo grob utemeljitelja ove suradnje s talijanske strane Carmina Petronea, a posjetilo je još jedno prijateljsko društvo AVIS-AIDO iz Telgatea kod Bergama. Tamo nas je dočekao počasni građanin našeg grada i donedavni predsjednik ovog društva Gianluigi Turani, sada potpredsjednik, ali i cijelo novo vodstvo AVIS-a iz Telgatea s kojima je razgovor bio iznimno ugodan, ali i plodan. Oni svoju proslavu, naime, imaju za dva tjedna, a kako je tada kod nas Dan grada, ovo kratko putovanje iskoristili smo i za odlazak u Telgate.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.