Izaslanstvo našeg Gradskog društva uzvratilo je prošlog vikenda posjet članovima prijateljske udruge darivatelja krvi AVIS iz Parabiaga, koji je jedan od sedam Samoboru prijateljskih gradova. Talijani su ove godine boravili u našem gradu u vrijeme Fašnika, što je bio njihov prvi posjet najvećoj gradskoj turističkoj manifestaciji. Da im se fašnički doživljaj živo urezao u sjećanje uvjerili smo se i proteklih dana u formalnim i neformalnim razgovorima s vodstvom AVIS-a, pa nije isključeno da se nešto takvo i ponovi.

Iz 50-godišnje suradnje Crvenog križa i AVIS-a proizašlo je i prijateljstvo dvaju gradova, a na to polustoljetno prijateljstvo, na godišnjoj svečanosti tamošnjih darivatelja krvi, kojoj je nazočila i zamjenica gradonačelnika Parabiaga Adriana Nebuloni, podsjetio je predsjednik samoborskog Crvenog križa Edi Kirschenheuter, ustvrdivši pred domaćinima da se Samoborci u Parabiagu uvijek osjećaju kao kod svoje kuće.

-Sretni smo što naša suradnja traje ovako dugo, što nas je zbližila plemenita misija darivanja krvi i pomaganja osobama u bolesti, problemu ili nevolji. Naši prethodnici su postavili temelje ove dugogodišnje suradnje, a na nama je da je održimo i dogradimo, pa i proširimo. Promišljajući o onome što smo i kako smo dosad radili, željeli bismo tom našem prijateljstvu i razmjeni dati neku novu dimenziju, bolje povezati mlađe članove naših asocijcija, najprije na temeljnom humanitarnom djelovanju, a onda i na nekom drugom području, sportskom, kulturnom ili nekom trećem – istaknuo je predsjednik samoborskog Crvenog križa. Uz njega, u izaslanstvu su bili ravnateljica Društva Anica Francetić Kufrin, potpredsjednica Odbora Gradskog društva Crvenog križa Samobora i prevoditeljica Martina Štefković, član Odbora zadužen za međunarodnu suradnju Franjo Horvat i dugogodišnji dobrovoljni darivatelj krvi Josip Sirovica.

U razgovorima s predsjednikom AVIS-a dr. Fabrizijem Borsanijem i tajnikom Robertom Fornarolijem došlo se do zaključka da se daljnja suradnja polako počne preusmjeravati na mlađe snage s obje strane, od kojih se očekuje da u temelje dosadašnjeg djelovanja ugrade novi polet, otvorenost i želju za probitkom i Crvenog križa i AVIS-a.

Naše izaslanstvo je za dvodnevnog boravka u Italiji u Parabiagu odalo počast svim preminulim darivateljima krvi i obišlo grob utemeljitelja ove suradnje s talijanske strane Carmina Petronea, a posjetilo je još jedno prijateljsko društvo AVIS-AIDO iz Telgatea kod Bergama. Tamo nas je dočekao počasni građanin našeg grada i donedavni predsjednik ovog društva Gianluigi Turani, sada potpredsjednik, ali i cijelo novo vodstvo AVIS-a iz Telgatea s kojima je razgovor bio iznimno ugodan, ali i plodan. Oni svoju proslavu, naime, imaju za dva tjedna, a kako je tada kod nas Dan grada, ovo kratko putovanje iskoristili smo i za odlazak u Telgate.Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).