Društvo Crvenoga križa Zagrebačke županije organiziralo je u Kraju Donjem u općini Mariji Gorici 15. sportske susrete dobrovoljnih darivatelja krvi. Domaćin je bilo Gradsko društvo Crvenoga križa Zaprešića. Dvjestotinjak darivatelja, iz osam gradskih društava, i našeg samoborskog, naravno, nadmetalo se u nogometu, šahu, potezanju užeta i belotu.

“Družimo se kroz sport!”, komentirala je Andrea-Silvija Hotujac, ravnateljica DCK-a Zagrebačke županije.  Podsjetila je da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja gdje se krv daruje dobrovoljno. “Naši darivatelji, za darovanu krv, dobiju samo riječi hvale. A spase veliki broj života”, rekla je ravnateljica. Lani je na prostoru Županije prikupljeno 11.209 doza krvi, što je bilo više od očekivanog i plana Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu.

Sportske susrete otvorio je zamjenik župana Hrvoje Frankić, i sam darivatelj krvi. Dosad je to učinio 127 puta.

“Iz prve ruke znam da je to poseban osjećaj. Osjećaj kada znaš da daješ dio sebe, a to je, uz darivanje organa, najviše što čovjek može učiniti”, rekao je Frankić, dodavši da darivanje krvi treba i cijeniti i podupirati. Stoga Županija, podsjetio je, godišnje za aktivnosti Crvenoga križa izdvaja preko milijun kuna. “Ovakvi su susreti jedan od načina da darivateljima pokažemo koliko ih poštujemo”, zaključio je Hrvoje Frankić.

(preneseno s www.zagrebacka-zupanija.hr)Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).