Osnovne informacije o označavanja hrane namijenjene doniranju

Poštovani proizvođači hrane,

ako imate viškova hrane, a željeli biste ih donirati potrebitim osobama, donosimo vam osnovne informacije o doniranju hrane, a koje se tiču označavanja hrane namijenjene doniranju.

RAZLIKA IZMEĐU: „UPOTRIJEBITI DO“ I „NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO“ DATUMA S OBZIROM NA SIGURNOST HRANE?

UPOTRIJEBITI DO“ – datum je tzv. „datum sigurnosti“ i nalazi se na hrani koja je s mikrobiološkog stajališta brzo kvarljiva. Istekom datuma „upotrijebiti do“ hrana postaje nesigurna za konzumaciju i ne smije se donirati niti konzumirati.

NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO“ – datum nije pokazatelj sigurnosti hrane, to je tzv. „datum kvalitete“ koji pokazuje datum do kojeg hrana zadržava svoja kvalitativna svojstva ako je ispravno skladištena. Istekom datuma „najbolje upotrijebiti do“ hrana se može donirati i konzumirati nakon isteka datuma „najbolje upotrijebiti do“, (pod uvjetom da je sigurna), ali postoji mogućnost nešto umanjene kvalitete.

KAKO ZNATI DA JE HRANA SIGURNA NAKON ISTEKA „NAJBOLJE UPOTRIJEBITI DO“ DATUMA?

Preporuka je da se hrana vizualno pregleda. Miris hrane treba biti karakterističan za tu vrstu hrane. Potrebno je provjeriti postoje li oštećenja ambalaže koja dolazi u neposredan dodir s hranom, paziti da nema znakova ispupčenja, hrđe, plijesni, kvarenja, insekata ili stranih tijela. Također, vrlo je važno obratiti pozornost na temperaturu skladištenja.

MOŽE LI SE DONIRATI HRANA S NEDOSTATKOM U OZNAČAVANJU NPR. DONIRANJE HRANE BEZ ETIKETE NA HRVATSKOM JEZIKU I KAKO OSIGURATI DA KRAJNJI PRIMATELJ DOBIJE TOČNE INFORMACIJE O HRANI?

Može, ali donator MORA sve informacije o hrani dostaviti posredniku u lancu doniranja hrane, na etiketi ili popratnom dokumentu, a isti OSIGURATI da krajnji primatelj dobije točne informacije o hrani. Obveza je posrednika u lancu doniranja hrane osigurati da krajnji primatelj dobije točne informacije o hrani. Iz tog razloga donator mora sve potrebne informacije dostaviti posredniku u lancu doniranja hrane kako bi osigurao da posrednici u lancu doniranja hrane mogu ispuniti svoje obveze u pogledu informiranja krajnjeg primatelja o hrani.

Pri tome posrednik može:

-prije doniranja hrane krajnjem primatelju opremiti hranu s etiketama dobivenim od donatora (lijepiti etikete na pretpakovinu (ambalažu), gumicom pričvrstiti papir s pripadajućim ispravnim podacima (informacijama) o hrani ili na sličan odgovarajući način opremiti hranu s ispravnim podacima)

-samostalno pripremiti papir s ispravnim podacima (informacijama) o hrani na temelju podataka dobivenih od donatora

Izvor: “Vodič o doniranju hrane”, Ministarstvo poljoprivrede

Podsjećamo kako veliki broj primarnih proizvođača hrane ima viškove u svome poslovanju kojih se rješavaju na različite načine, a samo nešto više od 10% viškova doniraju, dok je 27,9% (1,2 milijuna) stanovnika Hrvatske u riziku od siromaštva i ne može si priuštiti kvalitetan obrok svaki dan.

KOME SE OBRATITI AKO ŽELITE DONIRATI SVOJE VIŠKOVE?

Naše društvo Crvenog križa registrirano je kao posrednik u doniranju hrane, posjeduje logističke kapacitete za prihvat vaših donacija i podjelu krajnjim korisnicima. Proučite Pravilnik o doniranju hrane i hrane za životinje (NN 91/2019) i javite se lokalnom društvu Crvenog križa.

Vodič za označavanje roka trajanja hrane subjektima u poslovanju s hranom daje preporuke kako, u okviru zakonskih propisa, mogu ispravno odrediti i označiti rok trajanja hrane. Nadalje, cilj vodiča je povećati svijest da ispravnim označavanjem roka trajanja hrane sprječavamo nepoželjno bacanje hrane.

Vodič je dostupan na poveznici: https://poljoprivreda.gov.hr/UserDocsImages/dokumenti/hrana/vodici/vodic_za_oznacavanje_rokova_trajanja_hrane_MREZNO.pdf

Sadržaj ovoga članka isključiva je odgovornost Gradskog društva Crvenog križa Samobor.Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).