Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

U utorak, 5. studenoga, od 11 do 13 sati, u prostorijama Autobusnog kolodvora Samobor Zaklada Ana Rukavina održat će akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica.

Ova će se akcija u Samoboru odvijati istovremeno kad i naša redovita mjesečna akcija prikupljanja krvi, koja počinje u 9.30 i traje do 17 sati i 30 minuta. Plod je to suradnje Zaklade Ana Rukavina i našeg Gradskog društva Crvenog križa Samobor kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar glasi: lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 62.774 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 111 oboljele osobe u Hrvatskoj i inozemstvu.

Akciju financijski podupire Zagrebačka županija koja je Zakladi Ana Rukavina putem Javnog natječaja dodijelila sredstva za projekt “Lijek je u nama” na području naše županije.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.