Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Praktično-pokazna vježba samoborske civilne zaštite pod nazivom “Samobor 2019. – potres” održana je jutros na prostoru bivše vojarne Taborec, a u vježbi je važnu ulogu imalo i naše Gradsko društvo. Ukratko, radilo se o spašavanju unesrećenih osoba stradalih u potresu s epicentrom u bivšoj vojarni Taborec, reagiralo se na nastale požare te tražilo nestale osobe.

Potres je jedna od najtežih ugroza koje može pogoditi područje Samobora, ali i puno šire, pa se scenarijem vježbe pretpostavilo da je pogodio najviše prostor nekadašnje vojarne. U osnovnoj školi na tom mjestu bilo je 300-tinjak djece, došlo je do urušavanja stropa na drugom katu u jednoj učionici u koju je bilo moguće ući samo kroz uzak prolaz. U urušavanju stropa došlo je do težeg ozljeđivanja jednog učenika kojega nije bilo moguće transportirati kroz prolaz. U prizemlju istog objekta došlo je do djelomičnog urušavanja blagavaonice i nije se moglo znati ima li tamo stradalih. U dječjem vrtiću, koji se nalazi u blizini škole i izrađen je od kontejnerskih elemenata, nalazilo se 50-ak djece, došlo je do požara u kuhinji koji se širio. U međuvremenu se još utvrdilo da je iz osnovne škole, uslijed meteža, nestala skupina učenika.

Reagirajući na poziv Centra 112, na terenu najveće nepogode, s brojnom ekipom volontera na čelu s ravnateljicom Anicom Francetić Kufrin, podigli smo šator za prijem unesrećenih i tamo obavili trijažu. Naši volonteri pomagali su pri iznošenju stradale djece iz školskih učionica u ovoj vježbi, a kasnije se u akciju uključila i naša služba traženja s obzirom na to da su u općem metežu nestali neki od školskih prvašića. Isto tako, prvu smo pomoć, u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći Doma zdravlja u Samoboru, kao i psiho-socijalnu pomoć, pružili najmlađima koje su se zatekli u montažnom vrtiću u kojemu je izbio požar.

Sudionici vježbe, uz nas, bili su članovi Stožera gradske civilne zaštite, Područni ured za zaštitu i spašavanje, Centar 112, Policijska postaja Samobor, Javna vatrogasna postrojba Samobor, dobrovoljna vatrogasna društva Rude, Samobor, Galgovo i Bregana, djeca i mladež DVD-a Galgovo, Klokočevac, Grdanjci, Vrbovec i Bobovica sa svojim voditeljima, Hrvatska gorska služba spašavanja – Stanica Samobor, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, postrojbe civilne zaštite opće namjene Grada Samobora Civilna zaštita Općine Brežice, Radio mreža za opasnost i Komunalac Samobor.

Načelnik stožera Civilne zaštite grada Samobora Željko Stanec na kraju vježbe primio je prijavak njezina koordinatora Krunoslava Znike, obavio smotru postrojenih sudionika, a potom je uslijedilo zajedničko fotografiranje i druženje.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.