Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Skupštinari našeg društva u utorak, 26. veljače, na godišnjoj skupštini prihvatili su izvješće o radu Društva u prošloj godini o čemu je govorila ravnateljica samoborskog Crvenog križa Anica Francetić Kufrin. Podsjetila je da ovo društvo svojim radom pokriva i područje Svete Nedelje i Stupnika te istaknula najvažnije aktivnosti. To su dobrovoljno darivanje krvi čijim se akcijama lani odazvalo 12 posto više darivatelja u odnosu na prethodnu godinu, pa razne socijalne aktivnosti, od redovitih i svakodnevnih poput programa njege i pomoći u kući, do prigodnih kao što su Solidarnost na djelu, Vaš dar za pravu stvar, akcije podjele humanitarnih paketa, organizacija ljetovanja djece u Selcu i slične, do uključivanja Društva u program Civilne zaštite, akcija prve pomoći, zdravlja i zaštite, programa za mlade i ostale aktivnosti.

Od tih ostalih i novih unutar Gradskog društva Anica Francetić Kufrin izdvojila je europski projekt “Nisi sam”, koji podrazumijeva program zapošljavanja žena kroz uslugu pomoći i njege za starije i nemoćne, pa 12 gerontodomaćica pruža te usluge za 60 korisnika, a na listi čekanja ima ih još koji su u sličnim potrebama. -Zbog tog projekta, ukupno vrijednog 2 i pol milijuna kuna, lani se povećao i proračun Gradskog društva Crvenog križa za milijun kuna, a ostatak novca stići će na račun tijekom nastavka provedbe projekta u ukupnom trajanju od 26 mjeseci – objasnila je potpredsjednica Crvenog križa Martina Štefković.

U prošloj godini nastavili smo se prijavljivati i za nove EU projekte, koji su i dalje aktualni, odnosno otvoreni, pa u skoro vrijeme imamo plan obnove prostorija donedavnog Mikrodoma koji bi, ostvari li se plan u punoj mjeri, trebao postati “Hiža Crvenog križa” za nove socijalne i društvene aktivnosti. U tijeku je i osnivanje Kluba mladih Gradskog društva, školski će pomladak 9. ožujka na gradsko natjecanje u pružanju prve pomoći, a svaki član tog kluba proći će i osnovnu edukaciju kao volonter Crvenog križa.

Rad Društva na skupštini, koju je vodio predsjednik Edi Kirschenheuter, pohvalio je gradski resorni pročelnik Juro Horvat, koji je istaknuo da je Crveni križ s ovako širokom paletom aktivnosti doista postao stožerna organizacija socijalne skrbi u gradu. Zamjenik župana Zagrebačke županije Hrvoje Frankić sve je obradovao svježom informacijom sa skupštinske sjednice Zagrebačke županije, koja je okončana netom prije ove sjednice, a odnosi se na 600 tisuća kuna koje će Županija iz svog proračuna u ovoj godini izdvojiti za društva Crvenog križa u Jastrebarskom, Dugom Selu, Ivanić-Gradu i Samoboru. Tim novcima za njih će se kupiti nova vozila, najvjerojatnije marke Dacia Duster. Jedno takvo i te kako će nam dobro doći jer pokrivamo široko i geografski raznoliko područje, od Žumberka, preko Samobora i Svete Nedelje, pa do Stupnika. Pomoći će i u lakšoj provedbi projekta “Nisi sam”.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.