Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

S 20-ak volontera predvođenih ravnateljicom našeg Društva Anicom Francetić Kufrin, uključili smo se danas u projekt “Dan Civilne zaštite u Svetoj Nedelji 2018.” Riječ je o osposobljavanje pripadnika operativnih snaga sustava Civilne zaštite Grada Svete Nedelje i djelatnika Gradske uprave s ciljem upoznavanja s temeljnim informacijama vezanim za odredbe Zakona o sustavu Civilne zaštite i načinom operativnog organiziranja.

Ovisno o sastavu nastavnih skupina i mjestima njihova lociranja, prikazani su načini i metode pružanja prve pomoći unesrećenima, postupci spašavanja utopljenika u slučaju poplava, spašavanja unesrećenih iz ruševina prilikom potresa i evakuacija djelatnika Gradske uprave u slučaju požara ili iz nekih drugih razloga. Odradilo se i kretanje i snalaženje u prostoru alternativnim pravcima kao i orijentacija u prirodi, prorađene su temeljne zadaće operativnih snaga pravnih osoba u slučaju velike nesreće ili katastrofe uzrokovane manipuliranjem opasnim tvarima, a provjereno je i funkcioniranja mogućeg organiziranja sustava veza i informiranje javnosti.

Osposobljavanje se provodilo na jezeru Rakitje kod Kampa Zagreb, u Gradskoj vijećnici, DVD-u Strmec, društvenim domovima Jagnjić Dol i Mala Gorica i tvrtki Radin Grafika.

Naš je tim, nakon edukacije iz realističnog prikaza ozljeda za naše volonterke, održanom dva dana prije u stožeru u Krležinoj 5 u Samoboru, bio uključen u više nastavnih skupina, pa smo djelovali pri spašavanju u vodi i postupanju u poplavama na jezeru, proveli smo demonstraciju pružanja prve pomoći unesrećenim osobama u gradskoj upravi, a najviše posla imali smo u Maloj Gorici oko demonstracije, dopreme, prijema, trijaža i zbrinjavanja unesrećenih osoba u slučaju velike katastrofe i nesreće.

Načelnica stožera Civilne zaštite Grada Svete Nedelje Marija Hršak istaknula je veliko zadovoljstvo provedenim osposobljavanjem i navela kako je u njemu sudjelovalo više od 160 osoba članova operativnih snaga te da je ovo prvi put da se u Svetoj Nedelji održao ovakav oblik osposobljavanja. Zahvalila je svim članovima Stožera civilne zaštite i članovima operativnih snaga kao i predstavnicima pravnih osoba koje su sudjelovale na ovom, za Grad Svetu Nedelju, iznimno važnom osposobljavanju.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.