Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

U Orahovici je ove godine, u drugoj polovici kolovoza, organizirana 15 ljetna škola mladih Crvenog križa. Svake godine u tom razdoblju ovu školu pohađa oko 150 mladih iz regije. Ove godine su uz mlade iz Osječko-baranjske županije u školi sudjelovali i njihovi vršnjaci iz Sombora, Novog Sada, Doboja, Tuzle, Ivanca, Slavonskog Broda, Orahovice, Korčule, Dubrovnika i Samobora.

Kao prva i jedina predstavnica Gradskog društva Crvenog križa Samobora pohađala sam tu školu i s prigodnom prezentacijom grada Samobora oduševila sve prisutne, zbog čega su mnogi rekli da bi voljeli jednog dana posjetiti naš grad. Osim sa stečenim novim znanjem i novim prijateljstvima vratila sam se i sa sjajnim dojmovima. Tamo su me dočekali prekrasni mladi ljudi zajedno s predsjednicom Crvenog križa mladih Republike Hrvatske Ivom Vrebac iz GDCK Osijek .

U školi je moguće polagati 5 programa, 1 po upisanoj godini. To su: prva pomoć, realističan prikaz ozljeda, terenske jedinice, prevencije, humane vrednote i odgoj za humanost. Niti jedan manje bolji od drugog.

Cijeli program ove ljetne škole je super osmišljen, od jutarnjeg buđenja pjesmama, camp song, odabranih programa, odabranih dodatnih radionica te samih večeri i povečerja. Voditelji su mladi i stoga je atmosfera opuštena.

Ovih 10 dana polazila sam program prve pomoći, gdje sam zajedno sa svojim kolegama sudionicima stekla mnoga znanja. Naučili smo kako pristupiti unesrećenom i pritom paziti i na sebe, kako sanirati određene ozljede, od onih najlakših do onih najtežih. Ogrebotine, posjekotine, razderotine, slabo/jako, vanjsko/unutarnje krvarenje, unutarnji/vanjski prijelom potkoljenice, natkoljenice, podlaktice, nadlaktice, imobilizaciju ekstremiteta, ključne kosti, šok i mnoge druge.

Naučili smo kako odrediti prioritete kod pružanja prve pomoći odnosno koja ozljeda je teža te koju je potrebno prvu sanirati. Naučili smo i kako unesrećenima pružati psihosocijalnu podršku. Osim toga naši voditelji su nas naučili i kako prije svega biti čovjek i pažljivo i razmišljajući pomoći unesrećenome.

Ovih deset dana nije se svelo samo na učenje već i na zabavne, sportske i filmske večeri koje su bile predodređene za opuštanje.

Posljednjeg dana programa skupine su sudjelovale u pokaznoj vježbi, koja je demonstrirana u šumi pokraj šatorskog naselja gdje je insceniran jak udar groma te je bilo puno ozlijeđenih. Na mjesto nesreće ubrzo su stigli interventni tim prve pomoći te terenske jedinice koje su iz šume na nosilima donosili teže ozlijeđene osobe, dok su članovi prve pomoći, pomoć pružali lakše ozlijeđenim osobama koje su bile u šatorskom naselju dok su došli na mjesto nesreće i odvodili smo ih do šatora koje su podizali naši kolege, ostali članovi ekipa terenskih jedinica.

Vježba je uspješno završila čime smo svi iz navedenih programa pokazali kako se može računati na nas u teškim i kriznim situacijama, te da smo uvijek spremni pomoći svima.

Završnu svečanost, koja je uslijedila nakon pokazne, organizirale su grupe programa prevencije i humane vrednote i odgoj za humanost te radionice “Crveni križ i ja i glazbena”.

Svečanosti su nazočili izaslanik predsjednika Vlade RH, dožupan Osječko-baranjske županije Goran Ivanović te župan Virovitičko-požeške županije Igor Andrović, izvršni predsjednik HCK Robert Markt, Franjo Gregurić i Stjepan Mesić te ravnatelj GDCK Osječko-baranjske županije Marko Đukić.

Završna točka bila je milenijska fotografija CK koju čine sudionici škole u čast 140. obljetnice HCK.

U tih deset dana ovdje nitko nije gledao na to odakle si, koje boje su ti koža, kosa i oče, koje si religije, jer mi smo tu svi jedna velika obitelj. Postoji sedam temeljnih načela Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca pod kojim je znakovima održana i škola koju sam pohađala ovo ljeto, a naši voditelji su nas i naučili kako ih širiti dalje. To su: HUMANOST, NEPRISTRANOST, NEUTRALNOST, NEOVISNOST, DOBROVOLJNOST, JEDINSTVO, UNIVERZALNOST. Hvala im na tome.

JEDNOM CRVENOKRIŽAŠ – UVIJEK CRVENOKRIŽAŠ!

Volonterka GDCK Samobor Vesna Stanić



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.