Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Izrasla iz ideje Jean-Henryja Dunanta, priča Hrvatskog Crvenog križa počela je davne 1878. godine.

Kada se 24. lipnja 1859. godine zatekao na bojnom polju kod Solferina, gdje je svjedočio smrti, ranjavanju i patnjama tisuća vojnika za koje zdravstvene službe nisu imale dovoljno ljudi, Dunant je uz pomoć mještana organizirao pomoć ranjenicima bez obzira kojoj strani u sukobu su pripadali, ponavljajući kako su svi ljudi braća odnosno talijanski „Siamo tutti fratelli“. Želja mu je bila osnovati društva za pomoć koja bi u vrijeme mira obrazovala dobrovoljce za pomoć, a u ratu pružala zaštitu ranjenicima bez obzira kojoj strani u sukobu pripadaju. Njegova se ideja proširila svijetom, a prije 140 godina zaživjela je i u Hrvatskoj.

Hrvatski Crveni križ kao samostalno nacionalno društvo 25 godina dio je Međunarodnog pokreta Crvenog križa i Crvenog polumjeseca i danas je najveća humanitarna organizacija u zemlji.

Prva pomoć, zaštita i promicanje zdravlja, dobrovoljno davanje krvi, rad na bolestima ovisnosti, pripreme i odgovor na krize, spašavanje života na vodi, ekološka zaštita, skrb o tražiteljima međunarodne zaštite, prevencija trgovanja ljudima, briga za socijalno ugrožene građane, služba traženja nestalih osoba te edukacija mladih neki su od temeljnih programa s kojima Crveni križ svakodnevno pokušava izgraditi humanije, tolerantnije i sigurnije društva.

Tjedan Crvenog križa obilježava se svake godine od 8. svibnja do 15. listopada.

Kao najava početka tog tjedna održana je danas Smotra Hrvatskog Crvenog križa u zagrebačkom parku Zrinjevac. Na Smotri, čiji je dio bilo i naše Gradsko društvo Crvenog križa Samobora, Svete Nedelje i Stupnika, prikazane su aktivnosti i oprema Crvenog križa, a bili su pripremljeni i raznoliki programi za posjetitelje. U programu je sudjelovala i Hrvatska vojska sa svojim partnerima, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo. Predvođeni Orkestrom Hrvatskih oružanih snaga svi sudionici smotre pokazali su se građanima krećući se Cvjetnim trgom, Ilicom, Trgom bana Jelačića i Zrinjevcem.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.