Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Pola stoljeća duga je naša suradnja s asocijacijom dobrovoljnih darivatelja krvi AVIS iz talijanskog gradića Parabiaga pokraj Milana, koje je minulog vikenda proslavilo svoju 60. obljetnicu postojanja.

To njihovo slavlje uveličalo je i peteročlano izaslanstvo našeg Gradskog društva u kojemu su uz ravnateljicu i predsjednika Društva Anicu Francetić Kufrin i Edija Kirschenheutera, bili još potpredsjednica Gradskog društva i prevoditeljica Martina Štefković te oni najvažniji, dobrovoljni darivatelji krvi, a to su Franjo Horvat, ujedno i član Odbora samoborskog Crvenog križa zadužen za međunarodnu suradnju te Josip Sirovica, jedan od onih koji je dosad više od stotinu puta učinio tu humanu gestu i, da budemo precizni, 106 puta darovao svoju krv te tako pomogao nekom njemu neznanom kojemu je prijeko bila potrebna ta životno važna tekućina.

Široka su nas srca dočekali i ugostili dugogodišnji prijatelji predvođeni predsjednikom i tajnikom AVIS-a, dr. Fabrizijem Borsanijem i Robertom Fornarolijem. U kratkom druženju, od subotnjeg poslijepodneva, pa do nedjeljnog ručka, puno se toga odigralo, u čemu su, uz nas, sudjelovali i prijatelji AVIS-a iz francuske Chenove.

Na mjesnom groblju u Parabiagu zajednički je odana počast svim preminulim dobrovoljnim darivateljima krvi te posebno dugogodišnjem pokretaču i nositelju ovih prijateljskih veza, Carminu Petroneu. Održan je i svečani koncert u čast 60 godina djelovanja AVIS-a, a središnji dio proslave bila je svečana skupštinska sjednica AVIS-a na kojoj su mnogi darivatelji krvi i volonteri ove organizacije primili priznanja, koja im je, uz dr. Borsanija, uručila i zamjenica gradonačelnika Parabiaga, Adriana Nebuloni.

Na tom slavlju domaćini su s posebnom zahvalnošću istaknuli značaj suradnje sa Samoborom, a Anica Francetić Kufrin, uz ostalo je tom prigodom rekla: “Velika je stvar biti darivatelj krvi i ta je činjenica na ponos svakome tko je i jednom odlučio darovati djelić sebe za drugoga, najčešće nepoznatoga, možda i za spas nečijega života, plemenito, iskreno i vrlo često samozatajno. Znam da mnogi od članova Vaše velike obitelji dobrovoljnih davatelja krvi ne vole ta isticanja, ali, eto, jedanput godišnje koristite prigodu da dio njih, jubilaraca u tekućoj godini, okupite na jednom mjestu, stisnete im ruku, zahvalite i poželite da nas još dugo prate u svom humanom djelovanju. Da su dobrovoljni darivatelji krvi nacionalno bogatstvo svake zemlje, uz naše darivatelje mogu potvrditi i vaši darivatelji prijatelji iz Parabiaga s čijom podružnicom organizacija AVIS izvrsno surađujemo punih 50 godina. Plodovi te suradnje vidljivi su na svakome koraku, z imenovanju Ulice Grada Samobora u Parabiagu, kao i mosta Grada Parabiaga u Samoboru, te potpisivanju povelje o prijateljstvu dva grada. Međusobno razumijevanje i uvažavanje, razmjena iskustava, trajna prijateljstva, ono je što krasti tu našu suradnju koja premašuje barijere različitih kultura i jezika” – rekla je Anica Francetić Kufrin.

Naše izaslanstvo obišlo je i prostorije AVIS-a na kojemu bi im moglo i pozavidjeti s obzirom na to da je djelatnost AVIS-a daleko uža i bazira se isključivo na davalaštvu krvi, za razliku od našeg rada. Pozvali smo talijanske prijatelje u uzvratni posjet u prvoj polovi sljedeće godine.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.