Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Pripremljenost i osposobljenost pripadnika operativnih snaga Civilne zaštite Zagrebačke županije provjeravala se na pokaznoj vježbi “Uragan 2017.” prvog rujanskog vikenda u Vrbovcu. Tema vježbe bila je provjeriti usklađeno djelovanje snaga sustava zaštite i spašavanja ustrojenih na području Zagrebačke županije i Grada Vrbovca u trenutku iznenadnog događaja – snažnoga olujnog nevremena s pojavom pijavice u središtu Vrbovca. Naglasak je, prema riječima županijskoga vatrogasnog zapovjednika Josipa Novosela, bio i na provjeri komunikacijskih veza i vertikali zapovijedanja.

-U ovakvim situacijama ne smije doći do konfuzije, mora se znati vertikala zapovijedanja. Zato smo uvježbavali i komunikaciju svih službi zaštite i spašavanja kroz tri kanala radio stanica. Teme vježbe bile su izbijanje požara u stambeno-poslovnoj zgradi uslijed udara groma, sudar dvaju automobila s teže ozlijeđenim osobama, zapaljenje suhe trave u parku te potraga za nestalim djetetom – ispričao je Novosel, rekavši da su to situacije koje će se sigurno dogoditi, samo je pitanje kada. Dodao je da su vatrogasci s prostora Županije ove godine već imali preko 1400 intervencija.

Uz načelnika Stožera Civilne zaštite Zagrebačke županije Hrvoja Frankića, ujedno zamjenika župana, vježbu je promatrao i župan Stjepan Kožić, a njezini sudionici bili su i naša nova ravnateljica Anica Francetić Kufrin i djelatnik našeg društva Igor Matijaščić.

-Elementi vježbe su kvalitetno odrađeni, sudionici su pokazali stručnost, odgovornost i koordiniranost. Ovo je i poruka našim žiteljima da u slučaju stvarnoga događaja imamo sposobne i opremljene snage Civilne zaštite koje mogu izaći na teren – rekao je župan, dodavši da se ni ovakve vježbe, a ni stvarne situacije ne mogu odraditi bez odgovarajuće opreme. Stoga Županija, dodao je, posebnu pozornost, i kroz Vatrogasnu zajednicu i kroz Stožer Civilne zaštite, pridaje nabavci neophodne opreme.

-Na predstojećoj sjednici Županijske skupštine predložit ću vijećnicima da se rebalansom proračuna sredstva za vatrogasce, za nabavu njihove opreme, povećaju za 500 tisuća kuna – rekao je još Kožić.

Uz Stožer Civilne zaštite Zagrebačke županije, Županijsku vatrogasnu zajednicu i Županijski vatrogasni operatvni centar, u vježbi su sudjelovali Stožer zaštite i spašavanja grada Vrbovca, DVD-ovi Vrbovec, Celine, Žunci, Poljanski Lug, Luka, Brčevac, JVP Ivanić-Grad, Zavod za hitnu medicinu Zagrebačke županije, Policijska postaja Vrbovec, Županijsko društvo Crvenoga križa, HGSS – Stanica Samobor te Hrvatska udruga za obuku potražnih pasa. (izvor: Zagrebačka županija, fotografije: GD CK Samobor)



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).