Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Novi saziv Skupštine našeg Gradskog društva izabrao je sinoć na izbornoj skupštini u Hotelu Lavica novo vodstvo. Doktora Ivicu Cvetkovića, koji je dužnost predsjednika uspješno obnašao 3 mandata, naslijedio je njegov dosadašnji zamjenik Edi Kirschenheuter. Novi su potpredsjednici Freddy Burić i Martina Štefković, a uz njih troje, novi Odbor Gradskog društva još čine Franjo Horvat, doktor Ivica Cvetković, primarijus doktor Slavko Lovasić i Davor Škiljan. U Nadzorni odbor izabrani su Jelena Duvančić, Marin Kos i Adolf Paar, zastupnik u Skupštini Hrvatskog crvenog križa bit će Slavko Lovasić, a zastupnici u Županijskoj skupštini Crvenog križa Freddy Burić, Zdenka Cvetković, Hrvoje Frankić i Ivica Cvetković.

Ostvarenje programa rada samoborskog Crvenog križa u protekle 4 godine dojučerašnji predsjednik Ivica Cvetković sažeo je u 10-ak minuta izdvojivši pokazatelje koji govore o tisućama, pa i desecima tisuća obavljenih kućanskih poslova, pružanja usluga osobne higijene te nabave i dostave toplih obroka korisnicima u oblasti socijalne skrbi. Tu je i niz od 30-ak drugih programa koji se sastoje od smještaja starijih osoba u Mikrodom Crvenog križa, akcija Solidarnost na djelu, prikupljanja i podjele redovitih mjesečnih i prigodnih blagdanskih paketa pomoći u prehrani i higijeni, prikupljanju i podjeli odjeće i obuće te medicinskih pomagala i namještaja, ljetovanja socijalno ugrožene djece u Kampu Crvenog križa u Selcu te zdravstvenih predavanja. Pomagalo se poplavljenima u Rudama i Grdanjcima, organizirale akcije za poplavljene u Slavoniji, skrbilo se o izbjeglicama i migrantima iz Sirije i bliskih joj država, a 6 članova bilo je uključeno u višemjesečnu edukaciju Županijskog interventnog tima Crvenog križa.

Unutar zdravstvenog programa organizirano je u izvještajnom razdoblju od 2013. do 2016. godine 65 akcija prikupljanja krvi kojima se odazvalo blizu 7 tisuća dobrovoljnih darivatelja, među kojima ih je 350 unatrag 4 godine to učinilo po prvi put. Najpostojaniji su primili županijske zahvalnice, ali i državna odlikovanja – istaknuo je doktor Ivica Cvetković, napomenuvši da su trojica članova Gradskog društva Crvenog križa, Vladimir Burić, Josip Mojzeš i Franjo Horvat, nagrađena i Nagradom Grada Samobora.

Crveni križ je bio i organizator 99 tečajeva prve pomoći za vozače motornih vozila s 1236 polaznika. Djelovala je i Služba traženja, a nastavljena je i međunarodna suradnja – 50-godišnja s organizacijom darivatelja krvi AVIS iz Parabiaga i Telgatea u Italiji te nešto mlađa suradnja s gradom Chenovom iz Francuske. Na ostvarenju svih tih programa radilo je 7 djelatnika Crvenog križa, 30-ak volontera i 50-ak članova mladeži.

O programu rada Crvenog križa za 2017. godinu govorio je novoizabrani predsjednik Edi Kirschenheuter naglasivši da je prvi posao novog vodstva okončanje postupka izbora novog ravnatelja Gradskog društva, jer dosadašnja ravnateljica Barbara Kos, nakon 20-ak godina ravnanja organizacijom, odlazi u mirovinu. Prije toga uvest će novu osobu u posao, a do kraja godine obavljati poslove vezane uz Mikrodom, ustanovu kakvu u cijeloj Županiji posjeduje samo samoborski Crveni križ. Važan posao Crvenog križa u ovoj godini – smatra novi predsjednik – bit će širenje mreže volontera i jačanje osnovnih ogranaka po mjestima i školama te stvaranje novih klubova, ekipa, timova, savjeta i komisija unutar Crvenog križa. Ovaj program rada bit će usklađen s programom što će ga predložiti budući obnašatelj dužnosti ravnatelja. Njegov će, pak, najvažniji posao biti pronalaženje dodatnih financijskih sredstava za rad Društva prijavljivanjem projekata i programa na natječaje na lokalnoj, područnoj, državnoj i međunarodnoj razini.

Financijski plan za ovu godinu iznijela je voditeljica računovodstva Maja Domović izdvojivši ukupno povećanje sredstava za rad s lanjskih 2 milijuna i 150 tisuća kuna na ovogodišnjih 2 milijuna i 220 tisuća kuna. Povećanje prihoda od oko 100 tisuća kuna očekuje se od tečajeva prve pomoći za vozače jer je za ovu godinu sklopljen ugovor s još jednom auto školom, Megastart iz Svete Nedelje, te od smještaja i prehrane u Mikrodomu, također za 100 tisuća kuna. Rashodi su za 100 tisuća kuna povećani za plaće jer će uz novog ravnatelja do kraja godine u radnom odnosu, kao socijalna radnica, ostati i sadašnja ravnateljica Društva.

Od gostiju je govorio predstavnik Grada Samobora, viši stručni savjetnik u Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Marijan Kižlin, poželjevši novim skupštinarima, kojih je sada 25 umjesto dosadašnja 23, uspjeh u budućem radu uz, kako je rekao, nastavak potpore Grada Samobora. Na skupštini je bio i zamjenik načelnika Općine Stupnik Vladimir Nađi.

Na kraju Skupštine svima je na suradnji zahvalio dosadašnji predsjednik doktor Ivica Cvetković, a i Barbara Kos koja je u svom ravnateljskom mandatu najavila ubrzo još jednu, ovaj put izvještajnu skupštinu u veljači, te obećala svoj volonterski angažman u Crvenom križu nakon odlaska u mirovinu.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića. We are committed to protecting your privacy and ensuring your data is handled in compliance with the General Data Protection Regulation (GDPR).