Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

U povodu obilježavanja Tjedna borbe protiv tuberkuloze, član naše Skupštine, primarijus doktor Slavko Lovasić, osmašima “bogumilca” održao je jučer važno predavanje o toj opasnoj bolesti.

Primarijus Lovasić uputio je učenike u povijesni kontekst bolesti i njezinu i dalje veliku zastupljenost u modernom svijetu. Na godinu od tuberkuloze oboli 9 milijuna ljudi, a umre ih oko 2 milijuna. U Hrvatskoj su zadnja mjerenja, iz 2015. godine, pokazala da je zaraženo i registrirano 568 ljudi.

Tuberkuloza je vrlo zarazna bolest koja najčešće napada pluća, no, lako se može proširiti i na ostale organe. Djeca, alkoholičari, pušači, narkomani, kronični bolesnici, neuhranjene osobe te osobe koje redovito upotrebljavaju razne dijete, posebno su izloženi ovoj bolesti koja ne bira dobne skupine ili spolove. Znakovi ove teške bolesti su: kašalj duži od 3 tjedna, gubitak apetita te tjelesne težine, povišena tjelesna temperatura, pojačano znojenje, bol u prsima te umor, a alarmantan znak je krv u iskašljaju.

Marta Pisk



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.