Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Tjedan borbe protiv tuberkuloze obilježava se svake godine od 14. do 21. rujna s ciljem prevencije i suzbijanja tuberkuloze u Hrvatskoj.

Tijekom tog tjedna želi se ukazati na važnost sprečavanja, ranog otkrivanja i pravilnog liječenja tuberkuloze.

S tim ciljem Crveni križ Samobor danas na Trgu kralja Tomislava, organizirao je druženje, prilikom kojeg su građanima podijeljeni informativni leci. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije svake godine od tuberkuloze u cijelom svijetu oboli približno devet, a umire gotovo dva milijuna ljudi (od čega je 1,37 milijuna HIV pozitivno), a procjene ukazuju i na 500 tisuća osoba koje su otporne na liječenje multirezistentne i ekstenzivno rezistentne tuberkuloze.

Prema službenim podacima u Hrvatskoj je posljednjih desetljeća zabilježen pad broja oboljelih od tuberkuloze koji znosi 19 na 100 tisuća stanovnika. Smanjivanjem na 10 oboljelih na sto tisuća stanovnika, tuberkuloza prestaje biti javnozdravstveni problem.

Tuberkuloza je izlječiva zarazna bolest ako se na vrijeme otkrije i pravilno liječi.

 



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.