Gradsko društvo Crvenog križa Samobor

+385(1) 3361 681
Radno vrijeme: Ponedjeljak – Petak 7.30 – 15.30
Djeluje na području Samobora,
Svete Nedelje i Stupnika

Prekrasnih 8 dana prvog tjedna ovogodišnjeg srpnja provelo je 34-ero djevojčica i dječaka u dobi od 7 do 14 godina iz Samobora, Svete Nedelje i Stupnika u kampu Crvenog križa grada Zaprešića u Selcu. Tamo ih je na ljetovanje, kao i svake godine, u suradnji s osnovnim školama iz iz ovih mjesta i uz potporu dviju gradskih i jedne općinske uprave odvelo naše Gradsko društvo.

Svaki im je dan bio ispunjen brojnim aktivnostima, a uzbuđenja su za mnoge od njih počela već na početku putovanja. Dolazak u kamp dijelu je djece već bio uobičajen jer im ovo nije bila prva godina boravka u Selcu, a susret s bungalovima u kojima su boravili mnogima je bio prvo takvo ljetno iskustvo. Nekolicini je ovo bio i prvi boravak na moru u životu. Da on bude što ugodniji i bezbolniji brinule su se njihove voditeljice Dragica Čabaj i Kristina Kirschenheuter, voditeljica sportskih aktivnosti i škole plivanja Verica Kumerički i zdravstvena voditeljica, a ujedno i ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Anica Francetić Kufrin.

Čak 20-ero djece ove godine, što je povelik broj, nije do dolaska u Selce znalo plivati ili su bili samo plutači, a do kraja boravka na moru gotovo su svi proplivali zahvaljujući strpljenju i upornosti Verice Kumerički. To je ujedno i pokazatelj koliko je Samoboru neophodan dobar plivački bazen. Uz školu plivanja, vježbali su se i skokovi u vodu, a nisu uzmanjkale ni igre loptom u moru. Prvih dana boravka nije im previše smetalo ni burom rashlađeno more.

U kampu je bilo doista brojnih aktivnosti koje su mali Samoborci, Svetonedeljčani i Stupnjari provodili sami u svojoj skupini ili u društvu s ekipama pristiglim iz Zaprešića i Jastrebarskog. Jutarnje razgibavanje ili gimnastika bili su neizbježni za početak dana, baš kao i poslijepodnevne društvene igre ili predvečernji turniri u malom nogometu i graničaru. Bilo je tu i puno drugih zbivanja, pa se tako svako jutro ocjenjivala urednost soba, birali su se missice i misteri kampa, najljepši glas u karaokama, u šiz-friz natjecanju najnevjerojatnije frizure, a mališani su svladali i osnove pružanja prve medicinske pomoći.

Za cijelu skupinu bio je organiziran poludnevni izlet brodom u Crivkenicu uz iznimno uslužnu posadu brodara Malog Marina. Tamo su djeca posjetila akvarij, prošetala se i pojela sladoled. Brodom je gotovo polovica njih, plovila prvi put.

Posebnost ovogodišnjeg boravka u kampu bilo je navijanje za vatrene hrvatske nogometaše, pa su se izrađivali navijački pom-poni, a lica, nokti i odjeća prilagođavali bojama osnovnih hrvatskih obilježja, crvenoj i bijeloj.

Kao i uvijek u Selcu, dobro se i obilno jelo zahvaljujući kulinarskoj ekipi Radmile Popović.

Iako je na odlasku bilo dosta nedoumica, pa i malo nevjerice, više kod nekih roditelja, nego kod djece, što se to događati u Selcu, na kraju su zadovoljna lica mališana govorila sve o tome kako im je bilo i kako bi se rado ponovno vratili na isto mjesto.



Ove internet stranice koriste tzv. kolačiće kako bi osigurale bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost. Koristeći naše stranice slažete se s korištenjem kolačića.